Studiecirkel i enomologi. Träff två och tre.

I skrivande stund är studiecirkeln över, och hade tänkt göra ett inlägg för varje träff men gör istället som så att träff nr två och tre blir sammanslaget då jag synd och skam inte hade med mig kameran. Knäppte lite bilder på studielitteraturen och papperna vi fick nu i efterhand istället.

De två träffarna var uppdelade någorlunda lika, men att vi fick börja med en föreläsning om de olika insekternas ordningar, och vilka familjer som fanns inom dem. När det var klart så satt vi två och två vid stereolupparna och skulle sortera ett gäng med insekter efter vår nyvunna kunskap. Det här med att räknar hur många antennleder och fotleder ett djur på 3-4 mm har är sannerligen inte det lättaste, men utan tvekan fascinerande.



Andra träffen fick vi lära oss om skalbaggar, halvvingar och fjärilar. Träff nummer tre tillägnades hopprätvingar, steklar och flugor. Så tanke var väl nu att man åtminstone någorlunda hjälpligt skall kunna placera in en insekt under någon av de kategorierna, och sen nyckla sig vidare till familjen.



Kurslitteraturen vi har är en bok som heter Insekter skriven av en hel rad författare (Per Douwes, Ragnar Hall, Christer Hansson och Åke Sandhall). Men hjälp av den kan man nyckla sig ner till insektens familj, sen får man gå djupare med någon mer specifik bok om just den ordningen/familjen t ex nationalnyckeln.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0