Småkryp och mord

Begav mig igår kväll iväg till Naturhistoriska museet för en föreläsning om rättsentomologi som Västsvenska entomologklubben arrangerade. Det var Anders Lindström som höll i föredraget, Sveriges enda rättsentomolog. Han berättade om vilka insekter (främst olika arter av spyflugor) som han använder sig av, vilka metoder för att räkna ut hur lång tid en kropp har legat samt några av de fall där han har hjälpt till med sin expertis i.

Han berättade (och visade bilder) från sitt besök på en så kallad body farm i USA som han besökte i somras. En body farm är ett område där det ligger donerade kroppar utspridda som man undersöker bland annat hur förruttnelsen går till och vilka insekter som kommer till kroppen i de olika stadierna. Något sådant finns ju inte här på hemmaplan, då det anses vara oetiskt, så här utförs istället samma typ av forskning med griskadaver istället. Är man intresserad av sånt kan man kika på Veckans brott på svt, där har Leif GW Persson lagt ut två grisar under två olika förhållanden för att undersöka vad som kommer att ske med dem.
Lokalkändisen

Från bohuslänningen förra veckan. Lite fel på faktan, och efternamnen vart ju också lite knas, men allt kan man ju inte begära. Att halva västkusten nu sett min puckelrygg är ju ändå ganska kul.


RSS 2.0